Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Adatvédelmi nyilatkozat itt olvasható

Menü

Hogyan válasszunk megfelelő fűnyírót?

A megfelelő fűnyíró megtalálása nem kis fejtörést okozhat a laikusok számára. A piac széles kínálatában biztosnak kell lennünk abban, hogy a számunkra legmegfelelőbb gépet választjuk ki. Ehhez segítségül, összeszedtünk néhány lényeges szempontot, amit érdemes végiggondolni a vásárlás előtt! 

Az első és legfontosabb szempont az, hogy tisztázzuk, milyen méretekkel és adottságokkal rendelkező területet szeretnénk gondozni a géppel. Ezzel gyorsan és egyszerűen leszűkíthetjük a lehetséges opciókat. A terület méretéből adódóan két fontos típust különböztethetünk meg. Ezek a hobbi-, vagy más néven otthoni kertészetben és a professzionális parkgondozásban használt eszközök. 

Az otthoni kert gondozása vagy hobbikertészet

Az általános javaslat alapján, a 2-300 m2-nél kisebb területek nyírására az elektromos fűnyíró ajánlott. Az elektromos fűnyíró számos előnnyel rendelkezik. Könnyű súlyú, halk és környezetbarát. Ezzel a fűnyíróval, a hatékonyság mellett akár gyors munkát is tudunk végezni, ehhez azonban szükséges, hogy odafigyeljünk a fűnyíró vágásszélességére. Egy kisebb füves terület esetében, a 32-36 cm-es vágásszélesség is elengedő.  A villanymotor jó választás lehet hölgyek számára is, hiszen az üzemeltetése és a karbantartása is egyszerű. Hátránya, hogy folyamatosan küzdenünk kell a hosszabbítóval - erre lehet megoldás egy hasonló teljesítményű, akkumulátoros gép.

Elektromos fűnyíró

Egy nagyobb, füves terület esetében érdemes elgondolkozni a benzines fűnyíró vásárlásán. 3-400 m2 felett már ez a típus ajánlott. A benzines fűnyíró, motorja miatt jóval hangosabb, mint az elektromos társa, azonban a munka akadálymentes és gyors. Sok területen, főleg belső kertekben nagyon lényeges szempont a fűgyűjtés is. Ezeknek a gépeknek már nagyobb a gyűjtőtartálya, ezért ritkább ürítést igényel, így gyorsabb munkavégzést eredményez. A közepes méretű terület nyírására 46 cm körüli vágásszélesség már elegendő lehet, nagyobb kertekben hasznosak az akár 56 cm szélességű benzinmotoros fűnyírók is. Benzines fűnyíró

Magánkertekbe kifejezetten ajánljuk a robotfűnyírókat, melyekkel egy külön cikkben foglalkozunk.

Terepgondozás és parkok gondozása

Az 1000m2-nél nagyobb területek, vagy a parkok gondozása esetében a fűnyíró traktor a legideálisabb választás. Ekkora terület megmunkálása hosszú és időigényes, a nyári forróságban pedig nem mindegy, hogy mennyi idő alatt végzünk a fű lenyírásával. A fűnyíró traktorok esetében is többféle típussal találkozhatunk, az alap felszereltségű géptől kezdve a többféle kiegészítővel ellátott darabig. A fűnyíró traktorok egyre népszerűbbek, hiszen használatukkal rendkívüli módon megkönnyítjük a kert gondozását. Vágásszélességük jellemzően 100 cm feletti, így órákkal rövidíthetjük meg a fűnyírást egy tologatós géphez képest. A legújabb modellek már olyan extra felszereltséggel rendelkeznek, ami nem csak hatékonnyá, de kényelmessé is teszik a munkát. Ilyenek például az állítható ülés, pohártartó vagy a sebességrögzítő tempomat. 

Milyen fontos kiegészítő szempontokat vegyünk még figyelembe? 

Egyenetlen talaj és dombos kertek esetében több szempontot is figyelembe kell vennünk. Dimbes-dombos területekre mindenképpen olyan modellt válasszunk, ami önjáró. Az egyenetlen talajú területnél oda kell figyelni, hogy a gép kereke minél nagyobb méretű, a vágásmagassága pedig a lehető legnagyobb mértékben állítható legyen. 

Ha a gondozott területen bokrok, cserjék akadályozzák a fűnyírást, válasszunk olyan gépet, aminek szűk a fordulóköre és az irány könnyen változtatható. Itt is lényeges szempont a nagyobb hátsó kerekek. 

A különféle gépeknél aszerint is választhatunk, hogy mit szeretnénk tenni a levágott fűvel. Egyszerűen levágni, és oldalra/hátra kiszórni? Összegyűjteni, és a levágott nyesedéket teljes mértékben lehozni a területről? Vagy harmadik alternatívaként ajánljuk a mulcsozást, ami annyit jelent, hogy a gép a levágott füvet addig keringeti a késházban, amíg egész kicsire összedarálva, gyeptrágyaként leszórja azt a fűben. Ez egy rendkívül egészséges vágási mód, szép zöld, sűrű füvet eredményez, a levágott füvet pedig nem kell elszállítani, vagy máshogy komposztálni.

Reméljük, hogy cikkünkkel hozzájárultunk a legmegfelelőbb fűnyíró kiválasztásához. A Hosagép Kft. boltjaiban szakembereink segítenek a legjobb döntés meghozatalában, ezért bármilyen technikai kérdéssel forduljanak bizalommal szakképzett kollégáinkhoz. 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés